Στατική και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ΜΕΛΕΤΗ - ΕΠΙΒΛΕΨΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ gunite
εκτοξευόμενο σκυρόδεμα

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

επισκευών κτιρίων
Ρητινενέσεις
Τσιμεντενέσεις
Επισκευές προσόψεων
αναβάθμιση κτιρίων

Στατική αναβάθμιση κατασκευών

Ανθρακονήματα
Χαλυβοελάσματα
μεταλλικές κατασκευές

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων - Θερμοπροσόψεις

ενεργειακή απόδοση κτιρίων
Εξοικονόμηση κατ' οίκον
ενεργειακή αναβάθμιση
κατασκευαστική

Μεταλλικοί νάρθηκες - Χαλυβοελάσματα

Σε περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να εφαρμοσθούν μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος γίνεται χρήση χαλυβοελασμάτων. Τα χαλυβοελάσματα περιβάλουν το υπό ενίσχυση δομικό στοιχείο και η συνάφεια και συνεργασία του παλαιού δομικού στοιχείου και του χαλυβοελάσματος γίνεται μέσω εποξειδωτικής ρητίνης και χημικών αγκυρίων.

Τα χαλυβοελάσματα εφαρμόζονται ακολουθώντας τα παρακάτω στάδια:

  • Καθαρισμός της επιφάνειας του δομικού στοιχείου που πρόκειται να επισκευασθεί, εξομάλυνση επιφάνειας με σμυριδοτροχό, στοκάρισμα βαθουλωμάτων με έτοιμα κονιάματα ή ρητινοκονιάματα. Υλικά (Sintecno, Isomat, κ.τ.λ.)

  • Κατεργασία χαλυβοελασμάτων στην στράντζα, ώστε η εφαρμογή τους πάνω στην επιφάνεια του δομικού στοιχείου να μην παρουσιάζει κενά μεγαλύτερα των 3mm. Τα χαλυβοελάσματα πριν την εφαρμογή τους υφίστανται επεξεργασία με αμοβολλή ώστε να καθαρίσει και συγχρόνως να εκτραχυνθεί η επιφάνεια τους για καλύτερη πρόσφυση της εποξειδικής ρητίνης. Στα υποστυλώματα τα χαλυβοελάσματα κατασκευάζονται υπό μορφή κλειστού συνδετήρα ενώ στις δοκούς σε σχήμα ανοιχτού ¨Π¨ στερεώνονται δε με χημικά αγκύρια (UPAT, HILTI, )

  • Τα χαλυβοελάσματα σφραγίζονταιι στην περίμετρό τους με εποξειδική πάστα κάτω και στα πλάγια (ανοιχτό μένει μόνο το επάνω τμήμα) και από ακροφύσια που τοποθετούνται ανά 25 cm περίπου εκτελείται ρητινένεση από τα κατώτερα σημεία προς τα πάνω (υλικά Sintecno, Isomat). Με τη μέθοδο αυτή γεμίζει το κενό μεταξύ χαλυβοελάσματος και παλαιού σκυροδέματος χωρίς να αφήνει κενά και εξασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό και με τη βοήθεια των χημικών αγκυριών η συνεργασία σκυροδέματος και χαλυβοελάσματος.

Οι μεταλλικοί νάρθηκες στα υποστυλώματα εφαρμόζονται ως εξής:

Πρώτα τοποθετούνται τα γωνιακά σε λεπτό υπόστρωμα (περίπου ενός εκατοστού) από ινοπλισμένο επισκευαστικό κονίαμα και στερεώνονται προσωρινά στη θέση τους. Κατόπιν τοποθετούνται τα ελάσματα με την εξής διαδικασία: ηλεκτροσυγκολλείται ένα έλασμα σε επαφή με το γωνιακό στη μία άκρη και στις δύο παρειές (άνω-κάτω). Κατόπιν θερμαίνεται με φλόγιστρο έως τους 200ο βαθμούς Κελσίου και ηλεκτροσυγκολλείται στο απέναντι γωνιακό και στις δύο παρειές (άνω-κάτω). Η ίδια εργασία ακολουθείται για την απέναντι πλευρά του υποστυλώματος. Ακολουθούν οι υπόλοιπες δύο πλευρές. Αφού ολοκληρωθεί η εργασία στη συγκεκριμένη θέση καθ΄ύψος ακολουθούμε την ίδια διαδικασία στην αμέσως ανώτερη ή κατώτερη θέση. Η πρώτη θέση μπορεί να είναι στο επίπεδο του ύψους του εφαρμοστή. Η ακολουθία θα είναι εναλλάξ σε μια θέση ανωτέρω και κατωτέρω της αρχικής. Μετά την ολοκλήρωση της συγκόλλησης το κενό μεταξύ των ελασμάτων θα πληρούται με ισχυρή τσιμεντοκονία (των 600κιλών) ή με ινοπλισμένο επισκευαστικό κονίαμα.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στις ακόλουθες ΕΤΕΠ. Επίσης στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τις εργασίες κατασκευής μεταλλικών ναρθήκων – χαλυβδοελασμάτων που εφαρμόστηκαν επιτυχώς από την εταιρεία μας σε διάφορα έργα.Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στις ακόλουθες ΕΤΕΠ:

ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-01-13-01 Ενισχύσεις - αποκαταστάσεις κατασκευών από σκυρόδεμα με επικόλληση χαλύβδινων ελασμάτων

ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-01-13-02 Ενισχύσεις - αποκαταστάσεις κατασκευών από σκυρόδεμα με εμφάτνωση πλαισίων από δομικό χάλυβα

ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-01-13-03 Ενισχύσεις - αποκαταστάσεις στοιχείων σκυροδέματος με περίσφιξη διατομών δομικού χάλυβα

Ενδεικτικές φωτογραφίες από έργα που έχουμε υλοποιήσει:
 


κατασκευές